De Surinaamse keuken: rijk aan invloeden, smaken en identiteiten
Suriname is een land met een bijzondere geschiedenis, waarin mensen uit verschillende delen van de wereld samen zijn gekomen. Die diversiteit zie je niet alleen op straat, maar ook op het bord. De Surinaamse keuken kent geen eenduidige stijl. Het is een mix van Afrikaanse, Chinese, Creoolse, Hindoestaanse en Javaans-Indische invloeden. En dat maakt haar uniek.Volgens Anchala is het juist deze culturele gelaagdheid die de Surinaamse keuken zo rijk maakt. “De smaken, geuren en kleuren verschillen per gerecht, maar ze komen allemaal samen op één tafel. En elk gerecht is een reflectie van de veelzijdige Surinaamse identiteit.”Ze legt uit hoe die invloeden tot uiting komen in ingrediënten en kruiden:
Javaanse keuken
Denk aan bami, nasi en teloh. Smaakmakers zoals laos en salamblad wordt vaak in gerechten gebruikt. “Javanen kruiden hun kip écht anders,” zegt Anchala. “Als je dat als niet-Javaan probeert na te doen, lukt het bijna niet.".
Afro-Surinaamse keuken (Creools/Afrikaans)
Gerechten als pom, bruine bonen en het gebruik van zoutvlees als smaakcomponent. “Pom is echt een klassieker binnen de Creoolse families.”.
Hindoestaanse keuken
Dahl, roti, doks – vaak op smaak gebracht met komijn, kurkuma en echte massala. “Ketjap wordt hier ook veel gebruikt, bijvoorbeeld in kipgerechten, Hindoestanen zijn ook gek op pompoen!”.
Surinaams-Chinese keuken
Hier zie je sesamolie, soja -en oestersaus veel terug, vooral in wokgerechten als tjauw min en in marinades.“Je ziet het aan de buitenkant van een gerecht en zodra je proeft, herken je de herkomst. Elk bord is een verhaal op zich.”.
Geen shortcuts in smaak
Authenticiteit is bij Warung geen marketingterm het is een werkwijze. “We gebruiken echte Surinaamse massala. Geen pasta’s of milde kerriepoeders. Echte salamblad hoort erbij, geen vervanging van. De smaak moet hetzelfde zijn, of je de maaltijd nu vandaag of volgende week eet. We willen dat mensen kunnen vertrouwen op de smaak.”.Ze geeft toe dat het even wennen was om met recepturen te werken. “Surinamers koken op gevoel. Als je ons om een recept vraagt, zeggen we: ‘Gebruik je gevoel.’ Maar in een productieomgeving moet je kunnen herhalen. Dat was even schakelen, maar nu hebben we recepten die blijven staan. En de smaak? Die blijft overeind.”.
En wat er bij haar thuis op tafel komt als ze jarig is? “Eend in massala, met roti of rijst. En dahl mag niet ontbreken. Als toetje een echt Surinaams kokoskoekje.”
Warung Food Services kookt op schaal, zonder concessies in smaak.Met mensen als Anchala die weten hoe het hóórt te smaken en daar elke dag opnieuw voor zorgen.Warung Food Services. De authentieke wereldse keukens… En dat proef je!