Turks - Warung Food Services

Authenticiteit is een kernwaarde van Warung Food Services, dat betekent dan ook dat de bereidingswijze van de Turkse gerechten en maaltijden van Warung Food Services smaken zoals Turkse gerechten behoren te smaken.

De Turkse keuken


De variatie van het eten in Anatolië komt voort uit de talloze invasies van vreemde volkeren, die een spoor van kookstijlen hebben achtergelaten in het gebied. Een andere reden voor de diversiteit van de Turkse keuken is dat, op hun weg uit Centraal-Azië, de Oghuz-Turken in hun rijken zoals het Ottomaanse en Seltsjoekse Rijk, de bevolking van Iran, Irak, Egypte en de Balkan integreerde en hun kookkunst overnam. De Ottomaanse sultans hadden in het Topkapıpaleis in Istanbul een gigantische keuken waardoor, onafhankelijk van de welstand van de bevolking, de luxueuze Turkse kookkunst, zoals wij die nu kennen, behouden bleef en uitgebreid werd. Op het platteland bleven daarnaast regionale en etnische keukens in stand. De traditionele Centraal-Aziatische Turkse keuken heeft ook veel blijvende invloed gehad op de keukens van Europa en het Midden-Oosten. Zo is yoghurt, het belangrijkste onderdeel van Griekse tzatziki en Turkse cacik, een typische Turkse nomadendrank.
De gerechten zijn meestal gebaseerd op vers fruit en groente, gegrild vlees of vis en vele soorten salades. De diverse schotels worden vaak begeleid door yoghurt en sauzen.

Het verhaal van Fatma Goker

Fatma heeft jarenlang gewerkt in een verzorgingshuis in de omgeving van Den Haag. Zij was daar verantwoordelijk voor de Inkoop en bereiding van het “Eten en Drinken” voor alle inwoners van het huis. Haar inspiratie en passie om maaltijden uit haar eigen Turkse cultuur te presenteren, ontleent Fatma aan een bewoonster van het verzorgingshuis, de Turkse en hoog bejaarde mevrouw Raziye. Deze mevrouw woont al meer dan  41 jaar in Nederland, en kreeg de Nederlandse taal in al die jaren maar niet onder knie. Zij sprak zich uit naar Fatma : “Wat moet ik in een ander verpleeghuis , ik ken geen Nederlands en ik krijg geen Turks eten ……..” Voor Fatma geldt dat Nederland een grote variëteit aan culturen kent, met vanzelfsprekend de vele “keukens” die daarbij horen. De Turkse keuken is er één van. En juist die maaltijden en gerechten wil Fatma niet alleen bieden aan de mensen die het nodig hebben, maar ook aan de jongere generaties.

“Mijn thuis wil ik in mijn huis op mijn bord hebben. En die passie voor de Turkse keuken, en resultaat daarvan, zou ik graag zoveel mogelijk andere mensen van willen laten proeven. En samen met Warung kan ik die passie in de praktijk brengen.”

Fatma Goker