Chef Anchala Kalloe over de Surinaamse keuken bij Warung Food Services
29 april 2025
Koken met gevoel, bouwen met vakmanschap
“De smaak moet kloppen. Altijd. Daar doen we geen concessies op.”
Al sinds de beginjaren is Anchala een vaste waarde in de keukens van Warung Food Services. Haar roots liggen in Suriname, waar ze op jonge leeftijd begon met koken buiten op open vuur, samen met haar neefjes en nichtjes. Inmiddels is ze niet alleen hét gezicht achter de Surinaamse gerechten van Warung, maar ook een sleutelfiguur in het consistent maken en houden van recepturen. Ze vertelt meer over haar achtergrond, smaken, cultuur én wat de Surinaamse keuken bij Warung zo herkenbaar maakt.
Haar eerste pan: gebakken rijst
“Ik weet niet precies meer hoe oud ik was, maar het zal rond de 12 of 13 jaar zijn geweest. Het eerste dat ik maakte was gebakken rijst met ui, knoflook, peper en zout. Heel simpel. In de vakanties kookten we soms buiten op een chulha. Dat deden we met familie. Nichtjes en neefjes kwam bijvoorbeeld langs, écht samen. In Nederland doe ik dat nog weleens bij mijn zwager, die heeft een grote tuin. Koken op open vuur is heerlijk.”Thuis leerde Anchala koken van haar moeder. “Ik keek gewoon mee in de keuken. Zo begon het. En nu doet mijn dochter dat bij mij.Ze wil ook leren koken. Alleen moet ik mezelf soms afremmen, want door mijn werk ben ik gewend om heel snel te koken. Thuis moet ik wat rustiger aan doen zodat zij kan meekijken.”
Om 18.00 uur zit het hele gezin aan tafel. “Dan zijn we klaar. En daarna hoef je me echt niets meer te vragen, hoor.” lacht ze.
| Een chulha is een kookfornuis voor de buitenkeuken, traditioneel gemaakt van aardewerk maar tegenwoordig van staal of ijzer |
Van thuiszorg naar Warung
Voordat Anchala bij Warung begon, werkte ze in de thuiszorg. Via een oud-klasgenoot uit Suriname, die inmiddels bij Warung werkte, kwam ze in contact met het bedrijf. “Mijn dochter was toen net drie maanden oud, en ze wordt nu bijna zestien. Zo lang werk ik hier dus al.”Warung huurde destijds de keuken van zorginstelling WZH, en kookte daar voor Hindoestaanse bewoners voor verzorgingshuis WZH Transvaal. Bepaalde gerechten moesten dagelijks terugkomen. “Er was echt animo voor. Dahl met rijst bijvoorbeeld, dat was vaste prik. Roti met kousenband, aardappel en kip stond standaard twee keer per week op het menu. Groenten als aubergine, pompoen en oker maakten we ook vaak. Kip in ketjap of kip in massala: dat kon ook niet ontbreken. Mensen waren blij dat het eten naar thuis smaakte.”
| Onze Javaanse bami met halal kip in kruidige ketjapmarinade met kousenband |
De Surinaamse keuken: rijk aan invloeden, smaken en identiteiten
Suriname is een land met een bijzondere geschiedenis, waarin mensen uit verschillende delen van de wereld samen zijn gekomen. Die diversiteit zie je niet alleen op straat, maar ook op het bord. De Surinaamse keuken kent geen eenduidige stijl. Het is een mix van Afrikaanse, Chinese, Creoolse, Hindoestaanse en Javaans-Indische invloeden. En dat maakt haar uniek.Volgens Anchala is het juist deze culturele gelaagdheid die de Surinaamse keuken zo rijk maakt. “De smaken, geuren en kleuren verschillen per gerecht, maar ze komen allemaal samen op één tafel. En elk gerecht is een reflectie van de veelzijdige Surinaamse identiteit.”Ze legt uit hoe die invloeden tot uiting komen in ingrediënten en kruiden:
Javaanse keuken
Denk aan bami, nasi en teloh. Smaakmakers zoals laos en salamblad wordt vaak in gerechten gebruikt. “Javanen kruiden hun kip écht anders,” zegt Anchala. “Als je dat als niet-Javaan probeert na te doen, lukt het bijna niet.".
Afro-Surinaamse keuken (Creools/Afrikaans)
Gerechten als pom, bruine bonen en het gebruik van zoutvlees als smaakcomponent. “Pom is echt een klassieker binnen de Creoolse families.”.
Hindoestaanse keuken
Dahl, roti, doks – vaak op smaak gebracht met komijn, kurkuma en echte massala. “Ketjap wordt hier ook veel gebruikt, bijvoorbeeld in kipgerechten, Hindoestanen zijn ook gek op pompoen!”.
Surinaams-Chinese keuken
Hier zie je sesamolie, soja -en oestersaus veel terug, vooral in wokgerechten als tjauw min en in marinades.“Je ziet het aan de buitenkant van een gerecht en zodra je proeft, herken je de herkomst. Elk bord is een verhaal op zich.”.
Geen shortcuts in smaak
Authenticiteit is bij Warung geen marketingterm het is een werkwijze. “We gebruiken echte Surinaamse massala. Geen pasta’s of milde kerriepoeders. Echte salamblad hoort erbij, geen vervanging van. De smaak moet hetzelfde zijn, of je de maaltijd nu vandaag of volgende week eet. We willen dat mensen kunnen vertrouwen op de smaak.”.Ze geeft toe dat het even wennen was om met recepturen te werken. “Surinamers koken op gevoel. Als je ons om een recept vraagt, zeggen we: ‘Gebruik je gevoel.’ Maar in een productieomgeving moet je kunnen herhalen. Dat was even schakelen, maar nu hebben we recepten die blijven staan. En de smaak? Die blijft overeind.”.
En wat er bij haar thuis op tafel komt als ze jarig is? “Eend in massala, met roti of rijst. En dahl mag niet ontbreken. Als toetje een echt Surinaams kokoskoekje.”
Warung Food Services kookt op schaal, zonder concessies in smaak.Met mensen als Anchala die weten hoe het hóórt te smaken en daar elke dag opnieuw voor zorgen.Warung Food Services. De authentieke wereldse keukens… En dat proef je!